photo 1_zpsf71e6e78.png photo 2_zpsa04d1f5f.png photo 3_zps76d47384.png

sobota, 28 kwietnia 2012

poranne rogaliki, najlepsze - maślane

Przyznaję się bez bicia, jednym z moich uzależnień jest dobre pieczywo. Przestawienie się na dietę nie zawierającą chleba czy bułeczek byłoby dla mnie okropnie trudne. Odkąd piekę domowe, tym bardziej. Bo nie ma nic lepszego niż leniwe śniadanie złożone z dobrego chleba albo miękkich rogalików.
Przepis pochodzi z 'Moich wypieków', cytuję za autorką. Przetestowałam w dwóch wersjach - bardziej słodkiej, tradycyjnej oraz na mące pełnoziarnistej (z łyżeczką cukru do drożdży tylko). Polecam obie :)



Składniki na 10-12 rogali:
-580 g mąki pszennej
-2 małe jajka
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka oleju słonecznikowego
-1,5 łyżki cukru
-pół łyżeczki soli
-1 szklanka letniego mleka (250 ml)
-60 g roztopionego masła
-20 g świeżych drożdży

-50 g roztopionego masła
-1 jajko do posmarowania
-mak do posypania





Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).
Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki*. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstepach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość).
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut. Studzić na kratce.

*ja formuję rogale w następujący sposób - rozwałkowuję ciasto na spory okrąg, rozcinam na te 12 na trójkątów i zwijam :)



***
Odpoczywanie rozpoczęte :) Teraz czeka dobra książka, seriale, filmy, spotkania i masa przyjemnie spędzone czasu. Na szczęście razem z L., bo odpracował godziny z nadchodzącego tygodnia przez kwiecień i nie musi się w firmie pokazywać. Wczoraj wieczorem wybrałam się na zumbę (i saunę w jednym :pp), dzisiaj pewnie na rowery skoczymy. Do tego przyjazd siostry L. z mężem.
Udanego weekendu ;*

23 komentarze:

  1. Mhm, wyglądają uroczo :) Ale przyznam, że nie jadłam pieczywa od jakiś 3 miesięcy i zupełnie mi go nie brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczywo jest potrzebne do zdrowego odżywiania. Pełnoziarniste, w niewielkiej ilości, ale zaleca się jego jedzenie (najlepiej rano) ;)

      Usuń
  2. Również nie wyobrażam sobie życia bez pieczywa. Może tak wygląda piekło?? hehe
    Miłego leniuchowania :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wygląda znacznie gorzej ;) Ale nie umiałabym zrezygnować z tych dobroci.
      Dzięki i wzajemnie!

      Usuń
  3. nie pogardziłabym takim śniadankiem :) zwłaszcza, że mogłabym przeżyć bez problemu bez obiadów, ale bez pieczywa? nigdy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat ja obiady również potrzebuję :) Ale kolację mogę odpuścić.

      Usuń
  4. Udanego weekendu Kasiu:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda że nie można tego zjeść przez komputer

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ wspaniałe! To prawda, bez dobrego pieczywa nie ma dobrych kanapek i w ogóle śniadania i kolacji:) W długo weekend chyba nareszcie się skuszę i upiekę takie cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) No, masz teraz sporo czasu to koniecznie spróbuj!

      Usuń
  7. Ależ wyczekany ten tydzień :) taki dziurawy :) przyjemności! I smacznego :)


    P.S. No właśnie... uśmiechamy się bo... a szkoda, że to nie jest tak po prostu :) bez niczyjej pomocy :) że to nie wychodzi z naszego wnętrza, tylko czeka na bodźce...

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo tak, też lubię dobre pieczywo, czasem mam jego taki niedosyt, że potrafię na cały tydzień zrezygnować ze wszelakich owsianek i placków, byle by codziennie rano delektować się swoimi ulubionymi bułeczkami na śniadanie (jak właśnie w tym tygodniu :) ).

    Przepyszne rogaliki, rozpieszczasz się w idealny sposób! :)

    Ja kiedyś się zmobilizowałam i ukręciłam własne masło orzechowe, aczkolwiek w konsystencji było dla mnie nazbyt suche - mimo, że smak był doskonały. :) Teraz, kiedy znalazłam swój ideał - mogę w końcu spać spokojnie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na razie staram się śniadania wymyślać, ale zawsze są jeszcze śniadania nr 2, gdzie najlepiej sprawdzają się kanapki ;)

      Mam już taką straszną ochotę na masło orzechowe!

      Usuń
  9. Również życzę udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie rogaliki zjadłabym wszystkie sama, bez dzielenia się z kimkolwiek :D:D
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znikają błyskawicznie, najlepsze są zaraz po upieczeniu :D

      Usuń
  11. Cudne są! Masz może zdjęcia tych pełnoziarnistych? Jestem ciekawa czy bardzo się różnią wyglądem, czy otręby są mocno widoczne. Jeśli tak to wątpię czy moja rodzinka by się skusiła, niestety, a mam ogromną ochotę je upiec! :)

    Tobie również miłego wypoczynku życzę :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęć niestety nie mam (zjedliśmy je zanim zrobiłam zdjęcia). Różnią się, są ciemniejsze i widać, że coś w nich jest.
      Zawsze możesz upiec kilka zwykłych i kilka pełnoziarnistych ;)

      Usuń
  12. Rogaliki są urocze :). Też nie wyobrażam sobie diety bez chleba. Takie domowe pieczywo jest idealne choćby z samym masłem :).
    Udanego odpoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  13. kurcze, ja to ledwo umiem ugotowac wode na kawe :D podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapisałam przepis, bo jest fantastyczny :)
    Uwielbiam domowe pieczywo!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)