photo 1_zpsf71e6e78.png photo 2_zpsa04d1f5f.png photo 3_zps76d47384.png

środa, 7 listopada 2012

najdelikatniejszy sernik kajmakowy

Nie jest wcale taki słodki - myślę, że to najważniejsza rzecz, żeby przekonać opornych i sceptycznych ;) Jest bardzo delikatny, piankowy, z kajmakowym posmakiem. Jest przepyszny, chociaż ja i tak wolę sernik oblany czekoladą. Posiłkowałam się chyba najbardziej znanym przepisem, z White Plate, z nieco zmienionym spodem.


Składniki na tortownicę 22cm:
-120g ciasteczek digestive
-30g masła

-puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowego kajmaku-50 g masła
-100 g cukru
-cukier waniliowy
-3 jajka
-600 g sera trzykrotnie mielonego
-1 łyżka mąki pszennej


Ciasteczka kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy spód tortownicy i podpiekamy w temperaturze 180 stopni ok 10 minut.

Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 2/3 kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka, po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika (180 stopni). Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.
Resztę masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. A sernik schłodzić.



33 komentarze:

  1. ten sernik wygląda rzeczywiście tak leciutko , i ten smak musi być nieziemski ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie sera + masy kajmakowej = ideał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Omnomnom, masa kajmakowa :) Pięknie się prezentuje, chętnie przygarnę kawałeczek na śniadanie za pozwoleniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I właśnie tego zasłodzenia się obawiałam, a tu.... smaczna niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się. Kajmak, ser<3

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pięknie! i po co ja tu zajrzałam przed śniadaniem? ;) burczy mi w brzuchu:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, aż się zrobiłam głodna :-)
    Pozdrawiam serdecznie! :-)
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  8. Az dziwne, ze jeszcze go nie robilam... Ale puszka kajmaku w kuchni jest, wiec mozna nadrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie pysznie :)
    Nigdy nie próbowałam kajmaku...

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda fantastycznie:)
    na oko widać, że jest jak mgiełka:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, nawet nie wiesz, jak mi się teraz zachciało tego sernika. Nigdy nie jadłam kajmakowego. Zwykle satysfakcjonuje mnie sam sernik lub sam kajmak ^^.

    OdpowiedzUsuń
  12. sernik wyszedł super, jak z kajmakiem to muszę spróbować koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. i jak ładnie wygląda. Tak kremowo i puszyście!

    OdpowiedzUsuń
  14. rzeczywiście wygląda na leciutki jak chmurka, po prostu rozpływający się w buzi! i skoro mówisz, że nie jest taki słodki to spróbuję, bo właśnie przez to miałam największe opory:p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ale stwierdziłam, że trzeba się przekonać i mile mnie zaskoczył :)

      Usuń
  15. Och, ale nabrałam na niego ochoty, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Coś fantastycznego! Sernik plus kajmak- to musi być coś wspaniałego!:) A że nabrałam ochoty i ostatnio kucharzenie polubiłam, to pewnie na weekend wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  17. sernik <3 ja właśnie zrobiłam z czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Jest przepiękny! I smak mój ulubiony!
    Ależ pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kasiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Ale mega sernik! Jadłam kiedyś babkę kajmakową i podbiła moje serce więc sernik mógłby być też mega!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak zwykle brzmi pysznie, a masę kajmakową uwielbiam i mogłabym jeść ja łyżkami;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Narobiłaś mi ochoty na sernik! Wyszedł idealnie, tak równiutko! Z ciastkowym spodem musi smakować rewelacyjnie, u mnie chyba na takowym jeszcze się nie pojawił, więc kolejna rzecz do nadrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ten ciasteczkowy spód, jest naprawdę świetny :)

      Usuń
  22. wygląda idealnie! a ja tak lubię serniki :DDD

    OdpowiedzUsuń
  23. A zostało Ci jeszcze trochę? Bo jutro późnym popołudniem do Bytomia zawitam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zniknął (w niedzielę go zrobiłam), ale za to mam tartę cytrynową ;)

      Usuń
  24. Pychotka. Karmel świetnie się komponuje z ciastem sernikowym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)