Deser błyskawiczny, banalnie prosty i niesamowicie smaczny. Bogaty w owocowe nadzienie, które jest przykryte cienką warstwą kruszonki. Można podać z budyniem albo w towarzystwie lodów i bitej śmietany. A do tego bardzo prosto można zastąpić tradycyjną kruszonkę wersją bardziej dietetyczną.
Składniki:
-4 jabłka
-3 łyżki wody
-jeśli macie to także brzoskwinie
-cynamon
-2 łyżki cukru
-6 łyżek mąki
-3 łyżki masła
Wersja lżejsza kruszonki:
-szklanka płatków owsianych
-3 łyżki masła
-łyżka/dwie cukru trzcinowego
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka albo na głęboką patelnię, dolewamy wodę i dusimy 15 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dorzucamy brzoskwinie, posypujemy cynamonem. Wyrabiamy kruszonkę - mąkę z cukrem i masłem (im zimniejsze tym lepsze), staramy się robić to szybko. Pokrywamy owoce i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na ok pół godziny.
***
Delikatna zmiana planu zajęć i od razu bardziej mi się podoba ;) Niestety, dzisiaj na 8.30 i od 10.00 mam 2.5h wolnego w oczekiwaniu na kolejne zajęcia...Niby 25 minut do domu, ale jednak nie chce mi się latać tam i z powrotem, żeby posiedzieć w domu półtorej godziny. Wolę zostać ze znajomymi na wydziale.
Po zajęciach idziemy z D. zorientować się w kursach językowych oferowanych przez naszą uczelnię, bo interesuje nas niemiecki, a koszt kursu to 30zł + podręcznik, więc prawie za darmo. Mam nadzieję, że wybrane terminy będą nam pasowały. A po południu niespodziewane korki z matmy.
Udanego tygodnia :)
Ty to zawsze masz swietne pomysly na smaczne am am :P
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Staram się :D
UsuńZarażasz pozytywnym nastawieniem do rzeczywistości, nawet jak dziś znów śnieg za oknem...
OdpowiedzUsuńŚnieg też jest fajny :) Już się zdążyłam za nim stęsknić.
UsuńZapytam, bo może wiesz przypadkiem. Czy do crumble można używać owoców mrożonych? To znaczy, czy pod kruszonką układać zamrożone np. truskawki?
OdpowiedzUsuńNie wiem, ale warto spróbować ;) Myślę, że można wtedy pominąć smażenie.
UsuńNo to będę próbowała :-)
UsuńCzekam na rezultaty :)
UsuńJak zwykle pysznie :*
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńJabłka- pycha.
OdpowiedzUsuńMatma - fuuuuuuuuuuuj.
Uwielbiam takie desery! Kocham jabłka, kruszonkę, cynamon. Razem i osobno ;) Chyba w weekend będzie szarlotka :)
A za mną chodzą ciasta czekoladowe i kasza manna ;)
UsuńA matmę uwielbiam :D
jestem zdecydowanie za kruszonką z płatków owsianych, które są nie tylko zdrowsze ale nadają wspaniałej chrupkości i owsianego posmaku :) crumble - pyszne, szczególnie z lodami :)
OdpowiedzUsuńWypieki jabłkowe na ciepło z lodami - to jest to!
UsuńWygląda smakowicie, zresztą jak każda Twoja potrawa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie:)
Dziękuję i odwiedzę ;)
UsuńJadłam, jadłam takie cudeńko i muszę przyznać,że paluszki lizać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jest naprawdę dobre i proste ;)
UsuńZawsze miałam ochotę to zrobić :) ale nie mam takich małych naczyń, ciekawe czy wyszłoby mi w większe formie ?
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie :) Jak zrobiłam dwie porcje w małych kokilkach, a większą część w żaroodpornej formie.
UsuńUwielbiam wszystko, co jest z jabłkami i cynamonem!:) Mniam, do tego kruszonka!:)
OdpowiedzUsuńI te zdjęcia zawsze takie apetyczne robisz:):)
Przepis idealny dla Ciebie ;)
UsuńDziękuję!
Ale smaka narobiłaś! Lubię tego typu słodkości ;)
OdpowiedzUsuńA kurs niemieckiego bardzo kuszący - zwłaszcza cena :)
Ja również :)
UsuńByliśmy dzisiaj, mnóstwo chętnych, więc zobaczymy co z tego wyjdzie. Chciałabym, żeby się udało.