sobota, 4 lutego 2012

przepisy + handmade =... (oraz kurczę na okrągło)

Blogerzy na blogspocie to spora rodzina. Wśród historii naszego życia i licznych blogów kulinarnych można trafić na blogi osób zajmujących się handmadem, i to na najwyższym poziomie. Ostatnio odwiedzając różne blogi trafiłam, przyznam że po długiej nieobecności, do Magdy. Zazwyczaj moje oglądanie prac wykonanych przez innych streszcza się do nieustannego: "Wow, ale fajne", ale na tym się kończy. Jednak tym razem mój wzrok przyciągnął wpis, stworzony dla takich osób jak ja - o przepiśniku. Niewielka książeczka, brązowe strony i prześliczna okładka. Doszukałam się drugiego wpisu i stwierdziłam - muszę go mieć. Po napisaniu maila do autorki okazało się, że możemy się dogadać i stworzyć przepiśnik według mojego gustu. Wracając z zumby odebrałam z poczty paczkę, i jest! Oryginalny, śliczny, taki jaki zawsze chciałam mieć :) 





 aż żal mi było rozpakowywać ;)





Dzisiejszy dzień mija przyjemnie :) Poranna zumba, zakupy z L., na obiad domowe burgery. Zaraz wyciągnę z piekarnika ciasto, a na kolację będą ciepłe bułeczki. W międzyczasie wypełniam mój przepiśnik ulubionymi przepisami i nadrabiam oglądanie telewizji oraz seriali.

Rodziciele i Młoda w najbliższym czasie wracają z ferii i dostanę całą masę oscypków prosto z Zakopanego.

***
Jest też przepis, szybki i prosty. Pomysł na nietypowe serwowanie piersi z kurczaka. Kto czyta mnie wystarczająco długo doskonale wie, że pierś z kurczaka to mięso, po które sięgam najczęściej. Dlatego staram się jak najbardziej urozmaicać jego przygotowanie czy sposób podania. A skoro filet jest u mnie na okrągło, to dzisiaj będzie na okrągło :)




Składniki dla dwóch osób:

-podwójna pierś z kurczaka
-kilka dużych pieczarek
-mała cebulka
-żółty ser
-przyprawy


Pierś z kurczaka rozcinamy na płaskie części, chcemy uzyskać jak największą powierzchnię. I wycinamy z nich okręgi. Przyprawiamy i smażymy z obu stron. Pozostałe skrawki mięsa również przyprawiamy i smażymy, niestety mięso nie ma tej właściwości co ciasto i nie da się go zagnieść i wyciąć kolejne koła.

Pieczarki i cebulę siekamy, podsmażamy na patelni obok. Kiedy mięso jest już gotowe nakładamy na górę pieczarki i przykrywamy serem (najlepiej sprawdza się ser salami, bo jest okrągły). Przykrywamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aż do nadtopienia sera. Podajemy z czym chcemy :)

Udanego weekendu!

33 komentarze:

  1. Oooo jaki cudny ten przepisnik :))) Pasuje do Ciebie, Kasiu :)
    Podaba mi sie okreslenie, ze blogerzy tworza rodzine :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spośród wielu babeczek, które dostałam do wyboru ta skradła moje serce :)
      Tutaj każdy przejmuje się problemami innych, czyta z niecierpliwością co u nich, a jak któraś z dziewczyn jest w ciąży to wszyscy czytelnicy są ciotkami i wujkami :)

      Usuń
  2. ;) prawda, że miło dostawać takie podarunki? :) Oby służył :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeszcze długo posłuży :) A jak zabraknie mi kartek to pomyślę o kolejnym.

      Usuń
  3. I to samo co z Aurorą :) czytałyśmy się wzajemnie w tym samym czasie :) Czary z mleka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz z Aurorą nam się zdarzyło, że ona pisała mi maila, a ja do niej sms :)

      Usuń
  4. Mam nadzieję, że będzie Ci równie dobrze służył, co ślicznie wygląda ^^.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem przekonana, że tak będzie ;)

      Usuń
  5. Wszystkie składniki akurat mam w domu:) Na kolację miała być pizza, ale kurczak na okrągło wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam nikogo, kto zrezygnowałby z pizzy na rzecz kurczaka ;) Smacznego!

      Usuń
  6. Piekny przepiśnik! Ten handmade bardzo mi się spodobał :) Twoje przepisy w połączeniu z tym przepisnikiem, to prawdziwe cudo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również, dlatego postanowiłam kupić :) I o wiele fajniej wpisuje się je do tego przepiśnika niż do zwykłego zeszytu.

      Usuń
  7. Pięęęęękny! Kocham wszystko co handmejdowe. Sama nieco hendmejduje i kiedyś się pochwalę na blogu :)
    Normalnie, aż szkoda byłoby mi go zapisywać - taki jest ładny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie mogę się doczekać aż się pochwalisz :) Ja ostatnio zaczęłam planować prezent dla dziadków na koniec maja - album w stylu scrapbookowym, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
      A mi zapełnianie go sprawie dużą przyjemność :)

      Usuń
  8. Przepiśnik jest uroczy :), a filetowo - okrągły pomysł bardzo fajny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomysł się podoba :) Nie jest to nic nadzwyczajnego, a może nieco urozmaicić kuchnię.

      Usuń
    2. Nic nadzwyczajnego, ale czasem (a może nawet często) o to chodzi :). Można wówczas zadowolić tych co nowości nie lubią ;)

      Usuń
  9. Przepiśnik uroczy, tylko czy praktyczny? Bałabym się, że się w kuchni pobrudzi :-) ale ja trochę bałaganiara kuchenna jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można znaleźć bezpieczne miejsce dla niego w całym rozgardiaszu :)

      Usuń
  10. Przepiśnik świetny :) Od dawna myślę, by sobie coś takiego sprawić na moje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też szukałam, ale żaden mi się jeszcze aż tak nie podobał. A tutaj, za 20+6zł, mam niepowtarzalny przepiśnik, który będzie przywoływał miłe wspomnienia za wiele lat :)

      Usuń
  11. robię podobne tylko z całej piersi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj robię z całej, ale ostatnio mnie naszło na wycinanki :)

      Usuń
  12. Świetny przepiśnik a danie znów wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z dań, które zostało skomentowane: "Ale fajne!" przez L., co mnie cieszy :)

      Usuń
    2. Zawsze się cieszymy gdy zyskujemy docenienie. Zwłaszcza w oczach ukochanej osoby :)

      Usuń
    3. Czuję się doceniana i moja kuchnia również, zazwyczaj jest to docenienie za smak, a miło jak podoba się też forma podania ;)

      Usuń
  13. I u mniepierś z kurczaka często gości, a że ser (choć nie salami, salami tylko wędlinę uznaję) i pieczarki, to kto wie... Ale nie prędko, bo już wczoraj dzień pizzy sobie zrobiłam (jest 9.02) i trzeba to "odpokutować".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dobrze wiedzieć, że jest dzień pizzy w najbliższym czasie :)
      A ja uwielbiam ten kształt sera, i najczęściej go wybieram.

      Usuń
  14. notesiorek piękny jest :) i smaczne danie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)