środa, 8 maja 2013

3 bit przekładaniec

Ciasto kryjące się pod nazwą "3 bit" należy do tych, które przez długi czas były na mojej liście TODO, jednak wydawało się bardzo pracochłonne, więc czekało cierpliwie na swoją kolej. Ostatnio postanowiłam je przygotować i okazało się być banalnie prostym ciastem, które się samo robi. Herbatniki, kajmak, masa budyniowa i bita śmietana - brzmi całkiem prosto, prawda? A do tego jest pyszne :)



Składniki na ok 15-16 porcji:
-liczba porcji x3 herbatników (45-48)
-puszka mleka skondensowanego słodzonego
-500ml mleka
-120g cukru
-2 żołtka
-2 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki ziemniaczanej
-150dag masła
-500ml kremówki
-śmietanfixy lub żelatyna
-czekolada do posypania

Zaczynamy od ugotowania mleka skondensowanego - 2h w gotującej się wodzie, co pewien czas należy puszkę obrócić. Przed otwarciem dobrze wystudzić.
Pierwszą warstwę herbatników układamy na blaszce, smarujemy ją masą kajmakową, a na nią drugą warstwę herbatników.
350ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy na jednolitą masę z żółtkami i mąkami, przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje (u mnie się masa gotowała i nagle mocno zgęstniała w ciągu kilku sekund). Studzimy masę, a następnie miksujemy z utartym masłem. Nakładamy jako drugą warstwę i na górę herbatniki.
Ostatnia warstwa to bita śmietana, która u mnie nie była dobrze usztywniona, bo ostatnio mam problem z dodawaniem żelatyny (co nigdy wcześniej mi się nie zdarzyło), a akurat nie miałam fiksów w domu.
Ciasto warto schłodzić kilka godzin w lodówce, bo herbatniki zrobią się wtedy miękkie.

18 komentarzy:

  1. swojego czasu było to ulubione ciasto u nas w rodzinie ,już się nam przejadło ;p ale fajne jest , bardzooo słodkie ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo popularne ciasto, więc nie mogło być trudne! Wygląda pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nada się na urodziny młodszego brata :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi prosto i za słodko ;))) wracam do truskawkowego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie przepadałam za batonikiem 3bit, ale ciasteczko wygląda bardzo smakowicie i chętnie bym go spróbowała... Wyślesz kawałeczek pocztą? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam:) nie dość, ze bosko wygląda, to samo się zjada:) ja tylko zamiast herbatnikami przekładam krakersami;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez mi sie zawsze wydawalo skomplikowane - moze to przez te warstwowosc? I pewnie dlatego nigdy nie robilam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam, uwielbiam, swego czasu robiłam po dwa tygodniowo ;)
    Na drugi dzień smakuje najlepiej !

    Ale bardzo dużo zależy od dobrego kajmaku, a niestety nie każdy taki jest :)

    PS ja używałam krakersów normalnych - solonych Lajkonika, z nimi jest nawet lepsze to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda i na pewno pysznie smakuje :) Chętnie bym spróbowała kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam !! moje ulubione ciasto, moja przyszła teściowa robi najlepszego 3-bita jakiego jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie też na liście to do :)
    Może w końcu się przekonam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam w weekend z podobnego przepisu - boś mnie zainspirowała :) Robiłam z "Moich Wypieków" i wyszło super - wszystkim mega smakowało. Polecam to ciasto :-)

      Usuń
  12. Mój kumpel robi genialnego 3 bita;) Wychodzi mu słodko- słony, ale w takim dobrym znaczeniu tego słowa:) Pychota! Ja jeszcze nie próbowałam się za niego zabierać, w kolejce czeka sernikowy debiut;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi prosto i wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Próbowałam robić na Gwiazdkę i nie wyszedł :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)