Zawsze bardzo mi się podobały, bo prezentują się pięknie. Niekoniecznie jest to smaczne (dla mnie za słodkie), jednak stwierdziłam, że idealnie nada się na szczyt tortu. Możecie to także wykorzystać do dekoracji lodów, deserów, pralinek etc. Trzeba tylko pamiętać, że jest bardzo kruche oraz przy dekoracji wilgotnych deserów dość szybko się rozpuszcza.
Składniki:
-100g cukru
-100ml wody
-potrzebujemy także garnuszka, łyżeczki, płaskiej miski z wodą, arkusz papieru do pieczenia oraz chochli czy metalowej miseczki, dzięki której uzyskamy kulisty kształt
Na małym ogniu podgrzewamy wodę z cukrem. Musimy doprowadzić mieszankę do temp. ok 165 stopni. Jeśli jednak nie macie termometru (ja nie posiadam jeszcze) to przy tej temperaturze nasza mieszanka zacznie przybierać delikatnie złoty kolor (taki właśnie jak na zdjęciach). Zdejmujemy nasz garnuszek z ognia, wsadzamy do miski z zimną wodą (tutaj należy uważać!) i za pomocą łyżeczki rysujemy karmelem siatkę na chochli lub miseczce ułożonej na papierze do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia na min. pół godziny i delikatnie zdejmujemy. Nie będzie z tym problemu, bo karmel nam się nie przykleja do powierzchni, co może być niewielkim utrudnieniem przy rysowaniu siateczki, ale trzeba cierpliwości :)
To był mój pierwszy raz z robieniem takiej dekoracji, jest to naprawdę proste i na pewno jeszcze z tego skorzystam. Szukając przepisu wpadłam na filmik instruktażowy (chyba kotlet.tv), także polecam wszystkim :)
***
Dwa wpisy w indeksie wylądowały, do tego dość ładne, bo 5 i 4.5 :) Do tego w sposób magiczny udało mi się załatwić przeniesienie kolokwium (i znalezienie sali, to był wyczyn!) z dzisiaj na jutro, bo 1. wczoraj był mecz :pp 2. dzisiaj robimy zajęcia powtórkowe do kolokwium.
Dorwałam kolejną książkę Thorwalda i na dobry początek - historia operacji mojej wady serca :)
Mam ostatnio niedobór zumby, bo w zeszłym tygodniu nie miałam kiedy, a teraz zajęć nie ma z powodu kontuzji prowadzącej. Na szczęście w czwartek mamy pokaz, więc trochę się wyszaleję.
Kiedyś próbowałam zrobić taką dekorację, ale skończyło się na jakimś połamańcu :) Chyba muszę przy okazji spróbować jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuńMi się udało od razu, więc nie jest to takie trudne :)
UsuńUrocza :)
OdpowiedzUsuńJak tak na niego patrzę mam ochotę wgryźć się w sam srodek i go wpierniczyć.
OdpowiedzUsuńOby same 4 i 5 znalazły się w Twoim indeksie ;)
Zawsze myślałam, że to skomplikowana dekoracja:) a przynajmniej po przeczytaniu Twojego opisu wydaje się prościutka. Muszę koniecznie spróbować. Samych dobrych ocen:)
OdpowiedzUsuńJa też tak myślałam, ale okazało się, że to bardzo proste :)
UsuńMajstersztyk! :*
OdpowiedzUsuńGratulacje pięknego tortu i gratulacje ocen :)
OdpowiedzUsuńA dekoracja wygląda świetnie :)
Dziękuję :)
Usuńno, i ja gratuluję. tort mistrzowski!
OdpowiedzUsuńBardzo efektowna dekoracja! I wcale nie tak trudno ja wykonac - wystarczy wiedziec, jak.
OdpowiedzUsuńJak większość rzeczy w kuchni :)
UsuńFajnie sprawdza się do lodów i można kombinować z różnymi kształtami :)
OdpowiedzUsuńBędę kombinować przy najbliższej wizycie gości :)
UsuńSiateczka taka delikatna i krucha - robi wrażenie.
OdpowiedzUsuńCzy nie można się umówić z wykładowcami, że cała grupa zostawia indeksy w ich pokojach lub jakimś innym miejscu, onie je biorą, wpisują co trzeba i przekazują dalej? My tak robiliśmy.
Nie można, bo to student ma za wszystkimi latać. Bywa, że po jeden wpis trzeba przyjść 3 lub 4 razy na uczelnię.
UsuńŚliczna siateczka! Całość robi wrażenie:)
OdpowiedzUsuńGratuluje ocen:)
Dziękuję, tak właśnie miało być :)
UsuńNiesamowicie to wygląda, bardzo profesjonalnie. Czasami zadziwia mnie, że takie ozdoby tak prosto się robi, trzeba znać sposób i mieć chęci i tyle :)
OdpowiedzUsuńPrawda? Wystarczy trochę chęci i można cudeńka wyczarować :)
UsuńPiękny tort, piękna dekoracja!
OdpowiedzUsuńBo Ty jesteś zuch dziewczyna! :)
OdpowiedzUsuńTen karmel wygląda przepięknie, kiedyś oglądałam w Mistrzu kuchni, jakie cuda z tego karmelu wyprawiają... :)
Pozdrawiam :*
To fajna zabawa :D Co prawda kompletnie mi to nie smakuje, ale bawić się mogę.
UsuńGratuluję ocenek :))
OdpowiedzUsuńTa siateczka jest śliczna, niby taka krucha, a jak pięknie zdobi!:)
OdpowiedzUsuńGratuluję ocen!:):*
Faktycznie prosty i łatwy sposób, na wykonanie takiej oryginalnej dekoracji. ; )
OdpowiedzUsuńGratuluję dobrych wpisów do indeksu! Właśnie się zastanawiałam jak taką ozdobę zrobić:)
OdpowiedzUsuńI proszę, sposób się znalazł :)
Usuńchylę czoła
OdpowiedzUsuńNika
Przecież to nic trudnego ;)
UsuńNigdy nie widziałam takiej dekoracji:) super:)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe "krateczki" robiłam, ale ta jest mistrzostwem :)) przepiękna dekoracja !
OdpowiedzUsuńToż to wygląda jak korona ;). Pięknie :)
OdpowiedzUsuńładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe bardzo, bo widzę to pierwszy raz w życiu :)
Ja kiedyś dostałam w restauracji z lodami. I tak mi utkwiło w pamięci.
UsuńPięknie :) raz mialam to w deserze i zastanawiałam się jak to się robi- teraz jak juz wiem, trzeba spróbować ;)
OdpowiedzUsuńDekoracja jest piękna! Wygląda niesamowicie :-)
OdpowiedzUsuńGratuluję pierwszych ładnych ocen :-) Ja już kończę sesję, został mi tylko jeden egzamin i aż się sobie dziwię, że mam same 5 i jedno 4,5.
U mnie pewnie nie będzie aż tak ładnie, ale każde zaliczenie cieszy :)
Usuńwygląda obłędnie!!! i ta ozdoba z karmelu - rewelacja
OdpowiedzUsuń