Więc niech będzie. Klopsiki z mozzarellą w sosie koperkowym.
Składniki na 2-3 porcje:
-500g mięsa mielonego
-jajko
-2 łyżki bułki tartej
-mąka do obtoczenia + 2-3 łyżki do sosu
-ok 0,5l bulionu/rosołu
-2 łyżki śmietany
-1/3 szklanki mleka lub wody
-koperek do smaku (2-3 łyżki)
-sól i pieprz
-mozzarella
Mozzarellę kroimy w kostkę. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko mieszamy do połączenia. Formujemy placuszki, układamy mozzarellę na środku i formujemy kulki. Obtaczamy w mące i układamy na talerzu. Zagotowujemy rosół/bulion i wkładamy pulpeciki do środka. Gotujemy ok 20 minut. Siekamy koperek i wrzucamy do garnka. W szklance mieszamy mleko/wodę z mąką i śmietaną tak, żeby nie było grudek i dolewamy do sosu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku i podajemy :) Dobrze smakują z puree ziemniaczanym, u mnie z pomidorem i ogórkami kiszonymi.
Mniam. Trochę mi tu zapachniało domową kuchnią, bo mój dziadek (tak, zwykle to on gotował!) często robił takie, kiedy go odwiedzałam. Pycha :)
OdpowiedzUsuńNo - u niego tylko nie było mozzarelli. :) Ten dodatek zastosuję dzięki Tobie ja!
UsuńU mnie w rodzinie to też dziadek gotuje i to świetnie ;)
UsuńNie ważna nazwa, ważny smak :))
OdpowiedzUsuńco tam nazwa liczy się smak i to, że danie wygląda baardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńja średnio za takimi klopsikami przepadam..
OdpowiedzUsuńTeż mam z tym zawsze problem - tzn. z ładnym ujęciem potraw Oglądam na blogach kulinarnych te piękne stylizacje potraw i myślę sobie, że bez ładnego tła, dodatków, ładnej zastawy ani rusz :)
OdpowiedzUsuńJeszcze ciastka udaje się w miarę fajnie chwycić bez tych dodatków, tak dania obiadowe - no cóż...
UsuńNo i pysznie. Z nazwą tez sobie całkiem nieźle poradziłaś :-)
OdpowiedzUsuńNo, racja... ładne zdjęcia potraw zachęcają do spróbowania tych potraw. Ale ja nie wiem co ty chcesz od swojego zdjęcia pulpecików? Ja się zaśliniłam ;)
OdpowiedzUsuńZnaczy się klopsików ;)
UsuńNie wiem czy jest jakaś różnica między klopsikami i pulpecikami :p
UsuńBardzo podobne robi mój Mąż, ale bez mozzarelli:) Będzie musiał zmodyfikować przepis:)
OdpowiedzUsuńKasiu gratuluję Ci tego blogowego zorganizowania ;). U mnie to w większości czysty spontan ;)
OdpowiedzUsuńA tam, niefotogeniczne :P. Ja uwielbiam obiadowe przepisy, więc proszę o jeszcze :))
Oj tam zorganizowanie. Czasem wpadam w dziki szał gotowania i robię sporo materiału, a awaryjne to jak mi zdjęcia nie wyjdą ;) Postaram się!
Usuńwcale nie jest niefotogenicznie, a wręcz przeciwnie! :)
OdpowiedzUsuńJa robię klopsiki z serem feta, następnym razem spróbuję z mozzarellą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięso mielone w każdej postaci, ale niestety nie lubię kopru =(
OdpowiedzUsuń