Stecca, stick bread, wywodzi się z kuchni włoskiej. Wąskie i płaskie jasne chlebki (bagietki) z dodatkami - pomidorami, oliwkami, czosnkiem, ziołami itd.
Składniki na 4 sztuki:
-3 szklanki mąki
-1,5 szklanki wody
-łyżeczka soli
-pół łyżeczki cukru
-pół opakowania drożdży instant
-łyżka oliwy
Do tego wszystkie dodatki na jakie macie ochotę :)
Składniki wsypujemy i wlewamy do miski, mieszamy składniki do połączenia (ale nie zagniatamy!) i odstawiamy na min. godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie wyjmujemy na blat obsypany mąką i zagniatamy. Obsypujemy mąką i wkładamy do miski, żeby podwoiło objętość. Dzielimy na cztery części i formujemy wąskie i długie kawałki. Smarujemy ciasto oliwą, układamy dodatki na górze i delikatnie przyciskamy. Pieczemy 15-25 minut (aż będą złotawe, moje mogłam potrzymać 2-3 minutki dłużej) w 250 stopniach.
***
Nareszcie weekend! Co prawda ja wciąż mam wakacje, ale ostatnie dni spędzam sama w domu bądź na uczelni spotykając znajomych, bo L. siedzi po 12h w pracy. Bardzo się cieszę, że ten weekend ma zupełnie wolny i będzie tylko dla nas :) Mam kilka pomysłów na jego spędzenie, ale zobaczymy co wymyślimy.
Propozycja na śniadanie w konkursie Kuchnia 24/7
W takim razie miłego weekendu we dwoje :)
OdpowiedzUsuńMega łatwy przepis i wygląda pysznie :)
Dziękujemy :)
UsuńJak widać, łatwe przepisy wychodzą pysznie ;)
dziś też zamierzam je robić, ciasto już w lodówce czeka:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńMnie stecca też bardzo zasmakowała. Fajna alternatywa :). Najlepsza jest z czosnkiem albo pomidorami :).
OdpowiedzUsuńA Twoją bym jeszcze potrzymała w piekarniku - lubię bardzo ruzmiane :)
udanego weekendu!
Z czosnkiem bałam się zrobić, bo wszędzie go jednak wyciskam, więc tak dziwnie z kawałkami na górze. Ale może kiedyś spróbuję :) I następnym razem potrzymam dłużej w piecu.
UsuńWiesz co, on fajnie mięknie, tylko jest jeden problem - trzeba uważać, by się nie spiekł za bardzo, bo robi się gorzki.
UsuńŻe robi się gorzki to wiem ;) Najbardziej bym się bała intensywnego smaku.
UsuńWygląda to naprawdę super i z wielką chęcią spróbuję:)
OdpowiedzUsuńChlebki wyglądają świetnie i baaardzo apetycznie. Chyba podkradnę pomysł, bo ostatnio przygotowuję straaasznie nudne śniadania, a to nada się idealnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to naprawdę świetna alternatywa dla kanapek :)
UsuńTakie jedzenie jest stworzone z myślą o mnie...oliwki, zioła, czosnek- wszystko co uwielbiam!!! :)))))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńNo nic będę musiała wypróbować :):) Wyszły Ci rewelacyjnie! Pieczonych pomidorków nie lubiłaś?, łał nie wierzę!
OdpowiedzUsuńNie lubiłam :) Miewam dość dziwne smaki i niesmaki.
UsuńAle wspaniałe !
OdpowiedzUsuńTeraz tylko dobra oliwa, wino i towarzystwo ; )
strasznie mnie kuszą swym wyglądem! i na pewno są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńale malowniczo wyglądają
OdpowiedzUsuńMmmmm... fajne te pyszności :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że na pewno miło spędzacie weekend ;):*