Składniki na blachę z "kominem" 26cm:
-4 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka sody
-2 szklanki maślanki
-1/2 szklanki oleju
-4 jajka
-szklanka cukru
-pół kilo truskawek
Mieszamy jajka z cukrem, maślanką i olejem. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy razem, przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, na górę wysypujemy pokrojone truskawki. Pieczemy nieco ponad godzinę (70min) w 180 stopniach.
***
U nas dobrze :) Odpoczywamy, ale momentami dość intensywnie. Środa spędzona w Horgen, wybraliśmy się na dość długi spacer. Wczoraj za to pojechaliśmy o rejonu Zug i zaliczyliśmy wycieczkę rowerową - 40km. Dzisiaj odpoczywamy i liczymy na fajną pogodę na weekend ;)
Tak, z truskawkami trzeba się już pożegnać... Najlepiej takim apetycznym ciastem :)
OdpowiedzUsuńfajne i pysznie ciacho , u mnie też truskawki ;)
OdpowiedzUsuńjaka szkoda ,że sezon się kończy ;/
Ale gdyby truskawki były cały rok to pewnie by się już nieco znudziły ;)
Usuńuwielbiam maślankowe/jogurtowe ciasta z owocami :) pycha!
OdpowiedzUsuńaktywny wypoczynek uwielbiam! :)
Chętnie takie ciacho bym wciągnęła.... tym bardziej, że z truskawkami ;) szkoda, że już kończy się sezon :/
OdpowiedzUsuń40 km rowerem... WOW! Mi by nogi w d*pe wlazły ;)
To wcale nie jest tak dużo :pp Ale o wycieczce napiszę następnym razem ;)
UsuńUwielbiam ciasta z truskawkami, nie są wstanie mi się znudzić:)
OdpowiedzUsuńszybko się truskawki skończyły w tym sezonie :(
OdpowiedzUsuńAhh no niestety truskaweczki już się kończą :(
OdpowiedzUsuńBędzie mi ich brakowało (chlip, chlip...) :*
OdpowiedzUsuńAle za niecały rok znowu wrócą ;)
Usuńale zazdroszczę Wam tej wyprawy :)
OdpowiedzUsuńJa na urlop jadę dopiero we wrześniu...
ależ szybkie i proste:)bardzo lubię ciasta tego typu:)
OdpowiedzUsuńByłam dziś na targu obok nas i truskawek niestety, już nie było, ech... Ale za to zdobyłam cudne czereśnie!
OdpowiedzUsuńach, pyszne to ciasto!
OdpowiedzUsuńszkoda, że już trzeba je pożegnać, znaczy się , truskawki ;p
Lubię takie łatwe ciasta na maślance:-).
OdpowiedzUsuńProszę mnie nie straszyć, że to już koniec truskawek, bo takie cudna ciasta chcę jeść cały rok :)
OdpowiedzUsuń