photo 1_zpsf71e6e78.png photo 2_zpsa04d1f5f.png photo 3_zps76d47384.png

wtorek, 26 marca 2013

Wielkanoc 2013 - lemon curd

Niektóre wielkanocne pomysły wymagają ode mnie wcześniejszego przygotowania. Innym nic się nie stanie, jeśli poczekają tydzień w lodówce na swoją kolej, a w sobotę je tylko wyjmę i użyję zgodnie z przepisem.
Tegoroczne święta będą nieco kwaśne. Jeden z ulubionych kremów do tarty, słodki, ale łamiący słodycz smakiem cytryny. Lemon curd. Stoi zamknięty w słoiczku i czeka na swoją kolej, chociaż już mała premiera była. Jestem ciekawa co też wyjdzie na Wielkanoc z mojego pomysłu.


Składniki na słoiczek (myślę, że 300-400ml):
-2 cytryny
-2 jajka
-150g cukru
-100g masła

Cytryny i jajka parzymy wrzątkiem. Cytryny myjemy i ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy z nich sok. Gotujemy w garnuszku z cukrem. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy aż staną się nieco puszyste. Wlewamy do soku cytrynowego i stale mieszając gotujemy. Po chwili dodajemy masło i mieszamy aż krem zgęstnieje. Po wystudzeniu przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 2 tygodnie.
Lemon curd używany jest głównie jako dodatek do ciast i deserów.


***
Weekend był bardzo przyjemny. Sobota spędzona głównie w domu na odpoczywaniu. Na szczęście udało mi się posprzątać mieszkanie w tygodniu, więc nie musieliśmy się tym zajmować przez weekend.  Pozostało zrobić zakupy, pooglądać filmy i przygotować się trochę do praktyk.
W niedzielę wczesna pobudka i pojechaliśmy do Wisły pojeździć na snowboardzie. Dzięki utrzymującej się mroźnej pogodzie warunki były bardzo dobre. L. był drugi raz w życiu na desce i pod koniec dnia bez większych problemów ładnie zjeżdżał. 
Dzisiaj jeszcze trzeba przeżyć koszmarne laborki i mogę zacząć przygotowania do świąt ;)

20 komentarzy:

  1. nigdy go nie jadłam ,ale wygląda kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Lubię cytrynowe smaki - zrobię na pewno :))
    A wiesz co mówią niektóre mądre głowy? Że cytryn nie powinno się zalewać wrzątkiem, bo wszystkie toksyny wbijają się wówczas do środka! Zgłupieć można od tych rad wszelakich ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny przepis:) bajecznie wygląda ten krem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! A zeby uniknac szorowania cytryn, kupuje te niewoskowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W naszych sklepach to raczej nie ma takiego wyboru, więc dzielnie szoruję ;)

      Usuń
  5. Uwielbiam tartę z lemon curd. Uwielbiam! :) Dobry pomysł zrobić te ciasto na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega prosty przepis :) I wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trochę mi się kojarzy z dzemem brzoskwiniowym, ale to tylko takie moje..;)

    Ja w ogóle nie czuję, że święta idą. A trzeba się za pieczenie brać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolorystycznie bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis bardzo łatwy, jednak obawiam się, że nie znajdę zastosowania u mnie.
    Też bym sobie jeszcze chętnie poszła na narty, ale u nas na sztucznym wyciągu, nie ma już śniegu, zresztą nawet jak jest to warunki są beznadziejne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, wygląda to pysznie! Piękny kolor i smak na pewno cudowny;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda jak słońce zamknięte w słoiku, pięknie! u mnie w tym roku tradycyjny mazurek czekoladowy, ale lemon curd w końcu muszę zrobić bo wstyd się przyznać ale nigdy go nie próbowałam..

    Udanych i wesołych świąt!
    Krysia BloodyGoodFood

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja jeszcze nigdy nie robiłam i nawet nie jadłam lemon curd :( muszę kiedyś wreszcie przy okazji zrobić. Ja też w niedziele byłam w Wiśle! Faktycznie warunki idealne, mam nadzieję, ze po Świętach jeszcze się uda zaliczyć jakiś wypad.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł i jak genialnie to wygląda:) szkoda, że zajrzałam dopiero dzisiaj bo już nie zdążę tego zrobić:/

    OdpowiedzUsuń
  14. jadłabym prosto ze słoiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne!!! Zrobię w następny weekend do chałki i do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojeej, czuć wiosnę! Wszystko potrafisz podać w tak przepiękny sposób, że od samego patrzenia chce się uśmiechać :) Wesołych świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam lemon curd !

    Radosnych, pięknych, uśmiechniętych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)