Połączenie ciasta cytrynowego z jagodami to jedno z moich ulubionych letnich połączeń. W zeszłym roku był biszkopt cytrynowy z jagodami, a tym razem wybór padł na babeczki. Małe, szybkie, idealne na ciepły dzień. Szczerze przyznam, że poszłam na łatwiznę - użyłam dobrze mi znany przepis na babeczki cytrynowe i dosypałam jagód. Spróbujcie, a nie pożałujecie ;)
Składniki na ok 15 babeczek:
- 60g masła
- 200g mąki
- 120g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- sok z 1 cytryny
- 1 jajko
- mleko (niecałe 200ml)
- szklanka jagód
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek i sodę. Sok z cytryny wyciskamy i przelewamy do naczynia z miarką. Dopełniamy do 200ml mlekiem (zetnie się, ale to w porządku), dodajemy jajko, masło i miksujemy. Dolewamy do suchych składników, dosypujemy jagody i mieszamy do połączenia się składników. Nakładamy do papilotek i pieczemy ok 20 minut.
Uwielbiam babeczki z jagodami, chociaż biszkopt też niczego sobie - w sezonie każde ciasto z owocami smakuje świetnie
OdpowiedzUsuńśliczne babeczki, podobają mi się te papilotki :)a jagódki to wiadomo że uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńAle świetnie wyglądają! Takie kolorowe, śliczne, a w dodatku na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńmniam! babeczki są zawsze pyszne :]
OdpowiedzUsuńJa lubię wszystko co cytrynowe :) Chyba czas zainwestować w papilotki, bo narobiłaś mi smaku. Mniam, na samą myśl, mniam ;)
OdpowiedzUsuńO matko jak to pysznie wygląda! Muszę je zrobić :D
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym żeby ciasto cytrynowe łączyć z jagodami :) bardzo pomysłowe!
OdpowiedzUsuńCzasem warto isc na latwizne :)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne! połączenie dwóch kwaśnych smaków ;)
OdpowiedzUsuńSmakowite i smaki które kocham... kwaśne :)
OdpowiedzUsuńPS. Dawna Cynamonowa
OdpowiedzUsuńCytryna w sam raz na te upały :)
OdpowiedzUsuńmuszą smakować zniewalająco :)
OdpowiedzUsuń