photo 1_zpsf71e6e78.png photo 2_zpsa04d1f5f.png photo 3_zps76d47384.png

piątek, 2 sierpnia 2013

cytrynowe z jagodami

Połączenie ciasta cytrynowego z jagodami to jedno z moich ulubionych letnich połączeń. W zeszłym roku był biszkopt cytrynowy z jagodami, a tym razem wybór padł na babeczki. Małe, szybkie, idealne na ciepły dzień. Szczerze przyznam, że poszłam na łatwiznę - użyłam dobrze mi znany przepis na babeczki cytrynowe i dosypałam jagód. Spróbujcie, a nie pożałujecie ;)



Składniki na ok 15 babeczek:
- 60g masła
- 200g mąki
- 120g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- sok z 1 cytryny
- 1 jajko
- mleko (niecałe 200ml)
- szklanka jagód



Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek i sodę. Sok z cytryny wyciskamy i przelewamy do naczynia z miarką. Dopełniamy do 200ml mlekiem (zetnie się, ale to w porządku), dodajemy jajko, masło i miksujemy. Dolewamy do suchych składników, dosypujemy jagody i mieszamy do połączenia się składników. Nakładamy do papilotek i pieczemy ok 20 minut.

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam babeczki z jagodami, chociaż biszkopt też niczego sobie - w sezonie każde ciasto z owocami smakuje świetnie

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne babeczki, podobają mi się te papilotki :)a jagódki to wiadomo że uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetnie wyglądają! Takie kolorowe, śliczne, a w dodatku na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! babeczki są zawsze pyszne :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja lubię wszystko co cytrynowe :) Chyba czas zainwestować w papilotki, bo narobiłaś mi smaku. Mniam, na samą myśl, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko jak to pysznie wygląda! Muszę je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie pomyślałabym żeby ciasto cytrynowe łączyć z jagodami :) bardzo pomysłowe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czasem warto isc na latwizne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. muszą być pyszne! połączenie dwóch kwaśnych smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowite i smaki które kocham... kwaśne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cytryna w sam raz na te upały :)

    OdpowiedzUsuń
  12. muszą smakować zniewalająco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)