photo 1_zpsf71e6e78.png photo 2_zpsa04d1f5f.png photo 3_zps76d47384.png

niedziela, 26 sierpnia 2012

rolada biszkoptowa w kolorze lata

Myślę, że dla wielu osób jest to wypiek owiany pewną aurą trudności i "niedozrobienia". Jeśli ktoś z Was tak myśli - pragnę zburzyć ten stereotyp i nakłonić wszystkich do zrobienia samodzielnie rolady z bitą śmietaną i owocami, bo jak się okazało jest to jedno z szybszych ciast, jakie miałam okazję w życiu zrobić.
Długo się zastanawiałam co przygotować na niedzielny obiad u dziadka, w końcu postanowiłam spróbować swoich sił w rolowaniu. Drugim problemem okazała się zawartość. Stwierdziłam, że jagody ostatnio dodaję wszędzie, poza tym w okropną pogodę nie chciało mi się lecieć na targ ;) Bliżej mi do sklepu, gdzie mogę kupić brzoskwinie i konfiturę morelową (w której się po prostu zakochałam).
Jej, ale mi smakował taki zwykły biszkopt z bitą śmietaną i owocami.


Składniki na blachę 25x30cm:
-3 jajka
-4 łyżki mąki pszennej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru
-250ml kremówki (starczyło mi jeszcze na ciut dekoracji)
-2-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-mała puszka brzoskwiń w syropie
-opakowanie konfitury morelowej (ale wykorzystałam 2/3)

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Jajka rozdzielamy, białka ubijamy z szczyptą soli. Dodajemy cukier niewielkimi porcjami i stale ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy. Na koniec delikatnie dodajemy mąki oraz proszek. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 10 minut (aż się biszkopt delikatnie zezłoci). Przygotowujemy w tym czasie ściereczkę (obsypujemy ją cukrem pudrem). Wyjmujemy szybko biszkopt i delikatnie odwracamy górą na ściereczkę. Szybko, ale dokładnie zdejmujemy papier do pieczenia i przy pomocy ściereczki rolujemy ciasto (delikatnie, "nic na chama", biszkopt jest wystarczająco miękki, żeby się zwinąć, ale sam daje granice jak bardzo). Zostawiamy do wystudzenia.
W tym czasie rozpuszczamy żelatynę i studzimy, ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy żelatynę, miksujemy.
Wystudzony biszkopt delikatnie rozkładamy, smarujemy konfiturą, następnie nakładamy bitą śmietanę (zostawiamy trochę wolnego z brzegów, bo nam wypłynie przy zwijaniu), nakładamy pokrojone brzoskwinie i zwijamy. Chłodzimy i podajemy.






25 komentarzy:

  1. cudeńko na stole! ach takie rzeczy to można jeść i jeść i jeść..

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem jedną z tych osób, co się rolady boją xd
    jeszcze do niej nie dojrzałam.

    ale Twoja? genialnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, ja też boję się robienia rolady. Zawsze mam dziwne wrażenie, że pęknie, nie zechce się zrolować, biszkopt się przypali, cokolwiek. Twoja za to wygląda naprawdę apetycznie. :) Jak z cukierni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt jest wystarczająco krótko w piekarniku, żeby po wyciągnięciu był miękki i dał się zwinąć, ale trzeba delikatnie, bo inaczej faktycznie pięknie ;)

      Spróbować zawsze warto, najwyżej nie wyjdzie :) Mi przez pewien czas pachniała jak omlet i bałam się, że dałam za mało mąki, ale okazało się, że nie i była idealna.

      Usuń
  4. mniam ,pyszna i lekka , po prostu znakomita i do tego z brzoskwiniami <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie rolady! :) Twój wypiek wygląda niesamowicie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękna Ci wyszła, rolady kojarzą mi się z moim dzieciństwem, często je jadłam, ale sama jeszcze nie miałam odwagi wypróbować, czas najwyższy to zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. naprawdę aż tak prosta? chyba się odważę i spróbuję :)
    Bo tak, jak sama piszesz, rolada zawsze wydawała mi sie ciastem niedozrobienia:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wychodzę z założenia, że zawsze warto spróbować :) To są 3 jajka i kilka łyżek mąki, jak nie wyjdzie to nic się nie stanie. Zawsze można później upiec normalny biszkopt i posmarować go śmietaną :)

      Usuń
    2. spróbuje na pewno, bo wygląda, jak z reszta wszystkie Twoje cudeńka, przeapetycznie :)

      Usuń
  8. uwielbiam biszkoptowe rolady! są takie delikatne i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zazdroszczę pięknej rolady! Mnie ostatnio nie wyszła i póki co odechciało mi się zawijania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio popsułam ciasto francuskie, chociaż do tej pory nie miałam z nim nigdy problemów ;)

      Usuń
  10. Kocham takie rolady. Kojarzą mi się przede wszystkim z domem babci. Twoja świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. KOchana wygląda wspaniale i przepysznie !! ja się jednak nie podejme :D bo mimo twoich zapewnień ze to łątwe i chyba nie podołała bymn :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ty to zawsze pomysł znajdziesz! ; )

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie przepadałam za roladami - ba, nie lubię biszkopta z masami - ale, o matko, zakochałam się w tej roladzie i najchętniej bym ją zrobiła, ale znalazłam dziś inny cudowny wypiek i chyba życia mi braknie :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moja zmieniła nieco pogląd na rolady biszkoptowe :D

      Usuń
  14. Rolada jak słoneczko! Wygląda tak lekko :-)
    Będę musiała podjąć wyzwanie i zrobić taką, ale mam obawy. Tym bardziej, że mam spore zdolności do psucia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj nie wątpię, że smakował... wygląda przepysznie, a co dopiero, jak się go spróbowało... Mniam! :)
    Nie przepadam za wymyślnymi ciastami, w zupełności zadowoli mnie właśnie taki najzwyklejszy biszkopt z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja w czasie praktyki zawodowej miałam po dziurki w nosie rolady i Jej robienia... ;D ale teraz uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda cudownie! Wydaje się, że to takie proste połączenie: biszkopt, bita śmietana- a jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  18. lubię rolady. Takie proste, banalne wręcz połączenie a jak smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)