photo 1_zpsf71e6e78.png photo 2_zpsa04d1f5f.png photo 3_zps76d47384.png

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

włoska czy amerykańska?

Najsłynniejsze włoskie danie, które podbiło cały świat. Ilu kucharzy tyle wersji, a najlepsze jest to, że na górę można położyć wszystko na co ma się ochotę. A przez wiele lat przeszła wiele metamorfoz. Pizza.

Po zadaniu pytania na profilu fb zliczyłam więcej odpowiedzi "po mojej stronie", czyli za pizzą na cienkim cieście z bogatymi dodatkami. Kilka osób stwierdziło, że każda pizza jest dobra, a jedna osoba nawet podesłała mi link do wersji gigant z boczkiem. W domu mam za to miłośnika wersji zamerykanizowanej, czyli na puszystym cieście i oczywiście z dodatkiem intensywnych sosów.
Dlatego zawsze przygotowuję pizzę w dwóch wersjach ciasta, bo różnica w przygotowaniu jest bardzo prosta. Podobno, im więcej ciasto wyrośnie przed pieczeniem, tym mniej w trakcie i ciasto będzie cieńsze. Ja zawsze rozwałkowuję jak najmocniej i szybko wkładam do mocno rozgrzanego piekarnika (moja wersja), gdyż wystarczy ciasto zostawić na kilka minut albo wstawić do mniej nagrzanego pieca, żeby ciasto nieco podrosło i napuszyło się przed pieczeniem (wersja L.).


Składniki na dwie okrągłe (ok 26cm) pizze:
-300g mąki (jeśli macie włoską typu 00 to korzystajcie, ja wybieram pszenną chlebową bądź szymanowską)
-ok 170ml letniej wody
-2-3 dag drożdży
-szczypta soli
-pomidory w puszce
-trzy kolory papryki
-salami paprykowe
-oliwki
-mozzarella (dwie kulki)
-przyprawy

Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy szczyptę soli. Drożdże kruszymy do miseczki i zalewamy 100ml letniej wody, rozpuszczamy i wlewamy do mąki. Zaczynamy wyrabiać ciasto, jeśli potrzeba dolewamy więcej wody. Zagniatamy sprężystą kulę i zostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Pomidory blendujem i doprawiamy. Oliwki kroimy w paski, podobnie robimy z papryką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i kładziemy na posmarowanej oliwą blaszce. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, ścieramy mozzarellę i układamy na wierzchu dodatki. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. 



29 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. U mnie w domu wszyscy wolą cienki spód + moc dodatków, na szczęście :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też wolę pizze na cienkim cieście z masą dodatków :) Od kilku dni mam ochotę tylko na takie jedzenie... Niesamowicie smacznie wygląda Twoja pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no , na taką pizzę to bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja pizza wygląda wspaniale. Ja wolę taką na cienkim cieście, generalnie, taka jest najlepsza. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Włoska, Amerykańska - uwielbiam ją robić i jeść :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pizze, za każdym razem gdy widzę taką piękność jak u Ciebie, mam ochotę znowu ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nic nowego tu nie powiem ;) zdecydowanie wolę Twoją pizzę ;)
    Lubię czuć dodatki, a nie zapychać się ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubię taką średnio puszystą pizzę, ważne, żeby było dużo sosu z prawdziwych pomidorów, dużo sera i trochę innych dodatków, to moja wersja, u mojego chłopaka ma być jak wyżej plus dużo mięsa, więc przeważnie pół pizzy jest innej a pół innej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie robimy pizzę na puszystym, ale cienkim, drożdżowym spodzie :D i oczywiście dużo dodatków! Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie wloska - cienkie ciasto to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  11. nie przepadam za prawdziwą, włoską pizzą... Ciasto tak cienkie, że się go nie czuje, brak sosu czosnkowego i dodatki układane dopiero po zapieczeniu sera - chyba zbyt przyzwyczaiłam sie do naszych wersji tego wypieku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój L. mówi dokładnie to samo :) Dla każdego coś innego!

      Usuń
  12. Mimo że twierdzę, że bocian się pomylił zrzucając mnie w Polsce, a nie we Włoszech (to samo o sobie mówi moja siostra), to gdy mam wybór biorę tę na grubym cieście.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja preferuję taką na bardzo cienkim cieście, ale tak naprawdę żadną nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie. Czasem idę na ustępstwo przy zamawianiu pizzy na super grubym cieście ;)

      Usuń
  14. Ale mi smaka narobiłaś!
    Też jestem zwolenniczką cienkiego ciasta ; )

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam pizzę i to w każdej wersji. Niedaleko naszego domu jest taka maleńka restauracyjka prowadzona przez włoskie małżeństwo i nigdzie na świecie nie jadłam lepszej pizzy niż u nich:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna pizza wygląda jak zapiekanka:)lubię takie,u mnie dzisiaj tarta wg.Paskala z łososiem,również pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba będę musiała ją spróbować, bo brzmi bardzo dobrze :)

      Usuń
  17. ważne, że ta ulubiona i domowa!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja preferuję amerykańską wersję, czyli na puszystym cieście :) I sporo dodatków! A najlepsza jest pizza mojej Mamy! Lepszej jeszcze nigdzie nie jadłam ;p

    OdpowiedzUsuń
  19. MMM to co tygryski lubia najbardziej... ja lubie w kilku miejscach tylko pizze i oczywiscie moją na mega grubym ciescie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zdecydowanie jestem za wersją włoską, chociaż przyznam, że sosy lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja lubię i taką i taką, byle miała dużoooo dodatków :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja uwielbiam kaaaaaaaaaaaażdą pizze :):):)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pizza ! Ale narobiłaś mi ochoty. Ja najbardziej lubię pizzę na grubym cieście, z dodatkiem papryczki jalapenos. Nie znoszę za to oliwek ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Ty ostra dziewczyna jesteś ;) Ja oliwki bardzo lubię.

      Usuń
  24. Ja też wolę włoską, na cienkim cieście, ale dodatków nie może być zbyt dużo. Najbardziej lubię te ostre lub pepperoni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)