photo 1_zpsf71e6e78.png photo 2_zpsa04d1f5f.png photo 3_zps76d47384.png

niedziela, 27 kwietnia 2014

placuszki cukiniowe z marchewką i szpinakiem

Wczoraj przygotowane na śniadanie okazały się być świetną alternatywą dla słodkich lub zwykłych placków. Byłam zaskoczona, jak dużo osób często je robi lub kojarzy ze smakiem dzieciństwa, bo dla mnie jest to dość nowa potrawa, którą spróbowałam niedawno w barze wegetariańskim. Proste i dość szybkie w przygotowaniu mogą być pysznym warzywnym śniadaniem, przekąską lub obiadem, jeśli zrobimy je w większej ilości. 
Do cukinii postanowiłam dodać marchewkę i szpinak, ale możecie pozostać przy samych ziołach. Podałam je z jogurtem czosnkowym, czyli jogurtem greckim wymieszanym z czosnkiem.



Składniki na 2 porcje (10 placków)
- 2 średnie cukinie
- pół marchewki
- garść szpinaku
- szalotka
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 jajka
- 3/4 - 1 szklanka mąki
- sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
- opcjonalnie koperek, kolendra, pietruszka

Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy mocno i zostawiamy na ok 15-20 minut. Po tym czasie płuczemy cukinię i odcedzamy. Dodajemy startą marchew i posiekany szpinak, szalotkę oraz czosnek, jajka, mąkę i przyprawy. Ziół możecie sypać sporo, podobnie z ilością czosnku, bo cukinia jest tak delikatna, że inaczej placki będą bez smaku ;)
Mieszamy masę, która powinna być odpowiednia do nakładania na patelnię (płynność można skorygować dodając mąki lub ciut mleka). Rozgrzewamy patelnię i smażymy z obu stron na złocisty kolor.


10 komentarzy:

  1. I tak bez ziemniaków? Nie były za rzadkie, nie rozpadły się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są jajka i mąka, to wystarczy :)

      Usuń
    2. No widzisz, a mi bez ziemniaków rzadkie wyszły i trzeba było tyle mąki dodać, że po usmażeniu też było ją czuć.

      Usuń
    3. Odcisnęłaś dobrze sok z cukinii? Bo to jedyna rzecz wpływająca na konsystencje, która mi się teraz nasuwa.

      Usuń
  2. Wyglądają smakowicie, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszelkie takie placki:) u nas są min. 2 razy w tyg;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham takie placki! Moja teściowa podaje je z kleksem śmietany i kawałkiem wędzonego łososia, do tego koniecznie wino:) Smak nie do podrobienia, aż się głodna zrobiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placuszki z cukinii :) Dla mnie to też nie jest smak dzieciństwa. Pierwszy raz jadłam je ze 2-3 lata temu u mojej Sis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)