Wczoraj przygotowane na śniadanie okazały się być świetną alternatywą dla słodkich lub zwykłych placków. Byłam zaskoczona, jak dużo osób często je robi lub kojarzy ze smakiem dzieciństwa, bo dla mnie jest to dość nowa potrawa, którą spróbowałam niedawno w barze wegetariańskim. Proste i dość szybkie w przygotowaniu mogą być pysznym warzywnym śniadaniem, przekąską lub obiadem, jeśli zrobimy je w większej ilości.
Do cukinii postanowiłam dodać marchewkę i szpinak, ale możecie pozostać przy samych ziołach. Podałam je z jogurtem czosnkowym, czyli jogurtem greckim wymieszanym z czosnkiem.
Składniki na 2 porcje (10 placków)
- 2 średnie cukinie
- pół marchewki
- garść szpinaku
- szalotka
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 jajka
- 3/4 - 1 szklanka mąki
- sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
- opcjonalnie koperek, kolendra, pietruszka
Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy mocno i zostawiamy na ok 15-20 minut. Po tym czasie płuczemy cukinię i odcedzamy. Dodajemy startą marchew i posiekany szpinak, szalotkę oraz czosnek, jajka, mąkę i przyprawy. Ziół możecie sypać sporo, podobnie z ilością czosnku, bo cukinia jest tak delikatna, że inaczej placki będą bez smaku ;)
Mieszamy masę, która powinna być odpowiednia do nakładania na patelnię (płynność można skorygować dodając mąki lub ciut mleka). Rozgrzewamy patelnię i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
I tak bez ziemniaków? Nie były za rzadkie, nie rozpadły się?
OdpowiedzUsuńSą jajka i mąka, to wystarczy :)
UsuńNo widzisz, a mi bez ziemniaków rzadkie wyszły i trzeba było tyle mąki dodać, że po usmażeniu też było ją czuć.
UsuńOdcisnęłaś dobrze sok z cukinii? Bo to jedyna rzecz wpływająca na konsystencje, która mi się teraz nasuwa.
UsuńCukiniowe są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie takie placki:) u nas są min. 2 razy w tyg;)
OdpowiedzUsuńKocham takie placki! Moja teściowa podaje je z kleksem śmietany i kawałkiem wędzonego łososia, do tego koniecznie wino:) Smak nie do podrobienia, aż się głodna zrobiłam;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z cukinii :) Dla mnie to też nie jest smak dzieciństwa. Pierwszy raz jadłam je ze 2-3 lata temu u mojej Sis.
OdpowiedzUsuń