Już jutro Wigilia! Szczególny dzień w roku, kiedy razem z rodzinami zasiądziemy do stołów i wyjątkowych potraw. W tym roku naprawdę sporo czasu poświęciłam na planowanie i przygotowania. Częścią nich były czekoladowe pierniczki oraz ich dekoracja, by mogły zawisnąć na choince i zostać dołączone do prezentów. Tym razem postanowiłam przygotować lukier królewski, którym da się wykonywać delikatne wzorki.
Potrzebujemy:
- białko jajka
- ok szklanki cukru pudru (lub więcej)
Wykonanie: miksujemy jedno z drugim i sprawdzamy czy nasz lukier jest wystarczająco gęsty. Jeśli nie - wystarczy dosypać cukru. Jeśli jest za gęsty wystarczy kilka kropel wody.
Dekorujemy odpowiednią tylką lub bardzo prostym rożkiem zrobionym z papieru do pieczenia :)
lubię ten lukier, chociaż nie umiem nim pięknie ozdabiać :]
OdpowiedzUsuńTradycyjny i niezastąpiony. A jakie ładne pierniczki przyozdobił!
OdpowiedzUsuńTakie proste, a ja nigdy lukru w domu nie robiłam... a lukier jest pyszny! Pamiętam, że jako dziecko uwielbiam drożdżówki z lukrem, zawsze zjadałam je od wierzchu zaczynając:) Może za rok udekoruję pierniczki domowym lukrem?:)
OdpowiedzUsuńTeż polukrowałam nasze pierniczki, wyglądają super!:)
OdpowiedzUsuń