wtorek, 20 maja 2014

placki (pancakes) kukurydziane

Ostatnio mi trochę nie po drodze do kuchni i blogowania. Gotuję i piekę, ale sięgam po sprawdzone i bezpieczne przepisy. Takie, które spokojnie mogę robić "na oko". Wiele jest powodów mojej nieobecności, ale mam nadzieję, że się znów zmobilizuję do większej aktywności na blogu i w kuchni :) 
Tymczasem mam dla Was przepis śniadaniowy na nieco inne placki. Nieco inne, bo zrobione głównie z mąki kukurydzianej. Tak jakoś wyszło, że znalazła się w moim koszyku i trzeba było z niej zrobić dobry użytek.
Placki stworzyłam w formie słodkiej, jak i słonej, chociaż przepis bazowy jest taki sam. To dodatki powodują różnice. W jednej porcji znalazły się borówki amerykańskie, a do drugiej dodałam jajko sadzone smażone na szynce suszonej.




Składniki na 2-3 porcje:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- ok 2,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody

Jak to w przypadku placków bywa - wszystko należy razem wymieszać na gładką masę. Nie powinna być lejąca, ani zbyt gęsta. Musi się dobrze rozprowadzać na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Do części ciasta dodałam dodatkowo cukier (2 łyżki) i borówki.


3 komentarze:

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)