photo 1_zpsf71e6e78.png photo 2_zpsa04d1f5f.png photo 3_zps76d47384.png

niedziela, 25 maja 2014

majowy smak - biszkoptowe ciasto z truskawkami


Maj to jeden z najprzyjemniejszych miesięcy w roku. Pogoda idealna na grillowanie, a na targach zaczynają królować moje ulubione warzywa i owoce, na czele z truskawkami. Prawie codziennie wydłużam trasę powrotną do domu, by odwiedzić nasz gliwicki targ i kupić świeżą porcję witamin. Wracając z pełną torbą wstępuję także do kwiaciarni po goździki, gerbery albo eustomę. A wieczorami piekę i gotuję, wykorzystując pachnące zakupy. Jednym z moich podstawowych wypieków o tej porze roku jest lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami. Wciąż szukam przepisu idealnego, ale ostatnio byłam już całkiem blisko miękkości ciasta, którą chciałabym otrzymać. 





Składniki na blachę 22cm:
- 5 jajek
- szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30-40 dag truskawek

Truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier i ubijamy aż otrzymamy lśniącą masę. Dolewamy żółtka i kiedy je dokładnie wmieszamy dodajemy przesypane przez sito mąki, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy. Na górę wrzucamy truskawki i pieczemy ok. 40 minut. 






10 komentarzy:

  1. bardzo wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Jutro piekę coś podobnego dla Mamusi;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakby utrzec zoltka z cukrem a ubite bialka wmieszac na sam koniec ciasto mozliwe zeby bylo bardziej puszyste. Wyprobuje w tym tygodniu bo przepis na moje mozliwosci kulinarne ;) i wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię biszkoptowe właśnie dla mamy dzisiaj, świetnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto po prostu uwielbiam! Zawsze w sezonie ja albo teściowa pieczemy biszkoptowe pyszności z truskawkami;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko! Ale kusisz kobieto! Na sam widok język do du*y mi ucieka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie - dodaję do przetestowania :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)