Być może dla niektórych to przepis oczywisty. Dla mnie nowość w kuchni, bo do jabłkowych smaków podchodzę ostrożnie, gdyż nie jestem wielką fanką tych owoców. Przepis prosty, a uniwersalny, bo przecież mus można użyć do szarlotki, do naleśników, racuchów albo po prostu jako lekki deser. U nas pojawił się przy okazji śniadaniowe omletu biszkoptowego.
Składniki na porcję ze zdjęcia (myślę, że ok 250ml):
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2-3 łyżki cukru do smaku
- cynamon do smaku
Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka, dolewamy 1/4 szklanki wody, dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut. Trzeba pilnować i co chwilę mieszać, a jeśli woda odparuje to ciut dolać. Kiedy jabłka mocno zmiękną, studzimy je i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy cynamonem.
Ja jabłka lubię lecz nie ''szaleję'' ;) Ale taki mus w szarlotce a do tego babciny to mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńu mnie dnia bez jabłka nie ma, codziennie zjadam :) takie musy chętnie robię! pamiętam też jak zawsze w dzieciństwie tego typu desery się jadło, jeszcze do tego z bananem :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję niemal do każdego śniadania :D
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, też często robię domowy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka z cynamonem :) Heh ale często jem oczami i za dużo cynamonu wsypuje i później odrzuca mnie na jakiś czas od tego deseru ;p Ale i tak zawsze wracam ;)
OdpowiedzUsuńTeż nie przepadam specjalnie za jabłkami, ale w szarlotce je uwielbiam;) Mus wygląda pysznie! Jeszcze z cynamonem, mniam;)
OdpowiedzUsuńJabłka uwielbiam, ale na razie muszę trzymać się od nich z daleka. Od innych owoców też.
OdpowiedzUsuńBędzie jutro dobre śniadanie :))) Dzięki! Choć podobnie, jak Ty jabłka średnio lubię, ale w musie... mniam :)
OdpowiedzUsuń