photo 1_zpsf71e6e78.png photo 2_zpsa04d1f5f.png photo 3_zps76d47384.png

piątek, 12 lipca 2013

weekendowe kruche z budyniem i jagodami

Takie proste i klasyczne. Pachnie i smakuje latem. Przeplata kilka różnych smaków, bo nieco maślane, nieco kremowe i jagodowe. Słodkie i kwaskowate. Domowe.
Ochota na ciasto z jagodami chodziła za mną przez ostatnie pół roku ;) Kilka dni temu stwierdziłam, że muszę coś przygotować, ale miałam ochotę tylko na klasyczne smaki. Kruche z jagodami. Hmmm...ale może coś jeszcze dodać? Coś co zmieni nieco konsystencję? Bezę, a może budyń? Strzał w dziesiątkę!



Składniki na blachę 24cm:
-3 szklanki mąki
-kostka masła
-3 łyżki cukru pudru
-żółtko i jajko
-łyżka bądź dwie śmietany 18%

-3 łyżki cukru zwykłego

-400 ml mleka
-łyżka mąki pszennej
-łyżka ziemniaczanej
-3 żółtka
-5-6 łyżek cukru

-1/2 litra jagód

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy na 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek wyrabiamy jeszcze ze zwykłym cukrem i chowamy do zamrażalnika. Większy do lodówki.
350ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe miksujemy z żółtkami i mąkami, a następnie wlewamy do gotującego się mleka i mieszając czekamy aż zgęstnieje.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, podpiekamy spód przez 5-8 minut, następnie nakładamy na niego budyń, jagody i ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 35-40 minut. Studzimy i podajemy, może być posypane cukrem pudrem, chociaż dodatek zwykłego cukru do górnej warstwy wg. mnie wystarcza.


***
Jeszcze chwila, chwileczka. Zaraz po pracy wsiadamy do zapakowanego samochodu i razem z moimi rodzicami i siostrą jedziemy do chaty w górach. Weekend ma być deszczowy, więc pewnie pół prześpię, a drugie pół spędzę z książką. Ale to dobrze, muszę odpocząć od komputera, bo zaczynam patrzeć na sprzęt z niechęcią.


Mieszkanie udało się ogarnąć pomimo zmęczenia. A potem ciasto i projekt. Teraz mam nowe wyzwanie.
Nazywa się Canon 50mm f/1.8, a pierwsze kroki widać na początku postu.

10 komentarzy:

  1. kruche ciasta są najlepsze, uwielbiam zwłaszcza te letnie z mnóstwem świeżych owoców, zimą o to trudno. Zazdroszczę weekendu w górach, oby deszcz nie zepsuł ci wyjazdu

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpocznij Kochana i baw się dobrze... należy Ci się ;)
    Pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm to ciacho -poezja !! takie pyszne , jagodowe i z kruszonką <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaaaa, jaka piękna chatka. Ale bym się w takiej zaszyła na weekend :)

    A ciacho z budyniem i jagodami musi być pysznościowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Budyń i jagody- połączenie doskonałe;) I kruszonka- mniam:)
    Udanego weekendu i odpoczywaj!:*

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepsze pod słońcem ciacho na weekend :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpocznij sobie.
    Takie ciacho juz kiedyś jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny ma kolor <3
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo :) I przepraszam anonimowych czytelników za brak możliwości komentowania, jednak zalewająca mnie fala spamu zmusiła mnie do wyłączenia tej opcji. Będzie mi miło poznać Was - zarejestrowanych ;)