Takie proste i klasyczne. Pachnie i smakuje latem. Przeplata kilka różnych smaków, bo nieco maślane, nieco kremowe i jagodowe. Słodkie i kwaskowate. Domowe.
Ochota na ciasto z jagodami chodziła za mną przez ostatnie pół roku ;) Kilka dni temu stwierdziłam, że muszę coś przygotować, ale miałam ochotę tylko na klasyczne smaki. Kruche z jagodami. Hmmm...ale może coś jeszcze dodać? Coś co zmieni nieco konsystencję? Bezę, a może budyń? Strzał w dziesiątkę!
Składniki na blachę 24cm:
-3 szklanki mąki
-kostka masła
-3 łyżki cukru pudru
-żółtko i jajko
-łyżka bądź dwie śmietany 18%
-3 łyżki cukru zwykłego
-400 ml mleka
-łyżka mąki pszennej
-łyżka ziemniaczanej
-3 żółtka
-5-6 łyżek cukru
-1/2 litra jagód
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy na 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek wyrabiamy jeszcze ze zwykłym cukrem i chowamy do zamrażalnika. Większy do lodówki.
350ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe miksujemy z żółtkami i mąkami, a następnie wlewamy do gotującego się mleka i mieszając czekamy aż zgęstnieje.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, podpiekamy spód przez 5-8 minut, następnie nakładamy na niego budyń, jagody i ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 35-40 minut. Studzimy i podajemy, może być posypane cukrem pudrem, chociaż dodatek zwykłego cukru do górnej warstwy wg. mnie wystarcza.
***
Jeszcze chwila, chwileczka. Zaraz po pracy wsiadamy do zapakowanego samochodu i razem z moimi rodzicami i siostrą jedziemy do chaty w górach. Weekend ma być deszczowy, więc pewnie pół prześpię, a drugie pół spędzę z książką. Ale to dobrze, muszę odpocząć od komputera, bo zaczynam patrzeć na sprzęt z niechęcią.
Mieszkanie udało się ogarnąć pomimo zmęczenia. A potem ciasto i projekt. Teraz mam nowe wyzwanie.
Nazywa się Canon 50mm f/1.8, a pierwsze kroki widać na początku postu.
kruche ciasta są najlepsze, uwielbiam zwłaszcza te letnie z mnóstwem świeżych owoców, zimą o to trudno. Zazdroszczę weekendu w górach, oby deszcz nie zepsuł ci wyjazdu
OdpowiedzUsuńo! 50-tka jest fajna :)
OdpowiedzUsuńOdpocznij Kochana i baw się dobrze... należy Ci się ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :*
mmm to ciacho -poezja !! takie pyszne , jagodowe i z kruszonką <3
OdpowiedzUsuńO jaaaaa, jaka piękna chatka. Ale bym się w takiej zaszyła na weekend :)
OdpowiedzUsuńA ciacho z budyniem i jagodami musi być pysznościowe :)
pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńBudyń i jagody- połączenie doskonałe;) I kruszonka- mniam:)
OdpowiedzUsuńUdanego weekendu i odpoczywaj!:*
najlepsze pod słońcem ciacho na weekend :]
OdpowiedzUsuńOdpocznij sobie.
OdpowiedzUsuńTakie ciacho juz kiedyś jadłam :)
piękny ma kolor <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!