Gotuję i piekę, ale zanim zdążę zrobić zdjęcia to za oknem ciemno ;) Stały, zimowy problem blogerów. A jeśli uda mi się uchwycić bure światło to odbija się to mocno na zdjęciu. I chociaż dopiero 16 to mam wrażenie, że już pora wieczorowa. Ostatnio zajadamy się babką limonkową. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a przez dodatek limonki smakuje trochę inaczej ;)
Przepis podstawowy to babka z serkiem kremowym z Moich Wypieków. Ja dorzucam skórkę startą z jednej limonki i lukier na bazie jej soku.
Przepis na jedną keksówkę:
- 240 g serka kremowego typu philadelphia
- 170 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- limonka
Lukier to sok z limonki i cukier puder. Robię na oko, aż będzie odpowiednia konsystencja. Jeśli zostanie Wam trochę skórki z limonki dodajcie jej do lukru :)
Wszystkie składniki doprowadzamy do temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i odstawiamy. Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy serek kremowy, w dwóch turach, cały czas ucierając. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy po każdym dodaniu. Na końcu dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z jednej limonki suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.
Formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy przez chwilę w piekarniku, a następnie wyjmujemy z formy. Dekorujemy lukrem.
Wszystkie składniki doprowadzamy do temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i odstawiamy. Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy serek kremowy, w dwóch turach, cały czas ucierając. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy po każdym dodaniu. Na końcu dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z jednej limonki suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.
Formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy przez chwilę w piekarniku, a następnie wyjmujemy z formy. Dekorujemy lukrem.
Mam to samo ze zdjęciami teraz:) babka super
OdpowiedzUsuńWspaniała babka :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńPyszności jak zawsze :-)
OdpowiedzUsuńbabeczka pyszna! też ostatnio naszło mnie na babkę o intensywnym smaku cytrusów;) a ze światłem mam ten sam problem, to odwieczny ból w zimie:(
OdpowiedzUsuńKupiłam sobie niedawno taką podłużną blaszkę, będę działać :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babki, są pyszne!:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy masz mój adres bo zmieniłam: pisane-szczesciem.blogspot.com
wygląda przepysznie :)))
OdpowiedzUsuń