photo 1_zpsf71e6e78.png photo 2_zpsa04d1f5f.png photo 3_zps76d47384.png

piątek, 11 lipca 2014

semifreddo, lodowy deser z malinami i bezami

Przyszło lato, a z nim fala upałów, których bardzo nie lubię. W związku z tym każdy sposób na ochłodzenie jest dobry. Kolejnym letnim przepisem, który stworzyłam dla Maszketów był przepis na lodowy deser, semifreddo, z bezami i malinami. U mnie w rodzinie na imprezy oprócz tortu i tradycyjnych ciast przygotowuje się deser z bez, bitej śmietany i mrożonych owoców leśnych. Tym razem postanowiłam zamrozić całość tworząc bardzo smaczne ochłodzenie na gorące popołudnie.




wtorek, 8 lipca 2014

cold brew, kawa mrożona inaczej

Kiedy padła propozycja: "Stwórzmy swój własny magazyn blogerów ze Śląska", mogłam powiedzieć tylko: "Tak!". Machina ruszyła i zaczęło się wymyślanie i planowanie. Jedną z moich pierwszych myśli było: "A może o kawie?". I nie miałam na myśli rozprawy o budowie ekspresu ciśnieniowego bądź jak przygotować kawę mrożoną z kawy rozpuszczalnej. Nie uważam się za znawcę kawy, ale moja ciekawość i chęć poznawania ma sporo możliwości rozwoju w tej dziedzinie. Nie pijam kawy codziennie, chociaż zdarza się, że czekam na popołudniową filiżankę. Stale się uczę i próbuję nowych metod lub rozwiązań. Zaczęłam prosto: od zakupu ziaren z palarni. Najpierw proste parzenie w dzbanuszku i przelewanie przez sitko, późnej French press, żeby zakochać się w Chemexie, a ostatnio bawić się też Aeropressem. 
Na początek jednak do Maszketów postanowiłam napisać o jednym z prostszych i szeroko dostępnych urządzeń - French pressie oraz kawie mrożonej, którą możemy przygotować przy jego użyciu.




Cold brew z angielskiego oznacza "zimne parzenie", czyli nic innego, jak zalanie zmielonej kawy zimną wodą.
To jedna z metod, która wymaga eksperymentowania i znalezienia idealnych dla siebie proporcji, żeby wydobyć najlepszy smak. Możecie zacząć od 80g kawy na 1l wody i modyfikować zgodnie z potrzebą.

1. Wybieramy kawę średnio lub jasno paloną. Z ciemnej dostaniemy za dużo goryczy.
2. Mielimy dość grubo.
3. Kawę wsypujemy do dzbanka z praską i zalewamy odrobiną wody tak, aby zmoczyć całą kawę.
4. Po minucie dolewamy resztę wody i mieszamy.
5. Dzbanek zakrywamy folią i zostawiamy na 12-24h. Co pewien czas można przemieszać.
6. Po upływie czasu odciskamy napój od fusów i przelewamy do innego naczynia.
7. Podajemy z lodem bądź z mlekiem. Przechowujemy do tygodnia w lodówce.

Cold brew jest delikatna dla żołądka, za to zawiera więcej kofeiny niż tradycyjnie parzona kawa. Warto spróbować, bo to całkiem proste :)

czwartek, 3 lipca 2014

limonkowe ciasto z jagodami


Pierwszy dzień lata już dawno za nami, a razem z latem przyszedł sezon na moje ulubione owoce - jagody i maliny. Niecierpliwie czekam cały rok, by potem szaleć na ich punkcie i używać przy każdej możliwej okazji. Pierogi, koktajle, placki, ciasta - jagody są u mnie wszędzie! W tym roku jednym z pierwszych jagodowych wypieków zostało bardzo proste ciasto. Ostatnio nie mam za dużo wolnego czasu, więc sięgam po wypieki, których przygotowanie zajmuje chwilę, a idealnie nadają się na letnie popołudnie w gronie rodziny czy znajomych. 



Składniki na blachę 16cm:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/5 - 1/4 szklanki oleju
- 15-20 dag jagód
- skórka z jednej limonki

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, ubijamy na gładką masę, a następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem i delikatnie wsypujemy do masy - najlepiej w kilku partiach, na zmianę z olejem. Limonkę myjemy i ścieramy skórkę do ciasta, mieszamy i przelewamy do formy. Na górę wysypujemy jagody, uprzednio obtoczone w mące (zapobiegnie zapadaniu się na spód). Pieczemy ok 35-40 minut.






wtorek, 1 lipca 2014

instagram mix #5

Aż ciężko uwierzyć, że już lipiec, ale jak co miesiąc mieszanka z minionego miesiąca.

 niedzielne śniadanie/sushi <3/wypad nad wodę
Szwajcaria/no rain no rainbow/malinowe śniadanie
Leica Gallery i Vivian Maier/śniadanie z widokiem/letnie śniadanie na balkonie



pierwszy dzień lata/ulubione pierogi/Schilthorn
weekend z rodziną/śniadaniowe smoothie/śniadanie w Warszawie
truskawki i piwonie/aeropress <3/Mała K.